Wina do posiłków są coraz bardziej popularne wśród Polaków. Wino czerwone podaje się do czerwonych mięs, białe do deserów – do czego podawać zatem wino różowe?
Wina do posiłków są coraz bardziej popularne wśród Polaków. Wino czerwone podaje się do czerwonych mięs, białe do deserów – do czego podawać zatem wino różowe? Kiedy jest odpowiednie i jak je podawać? Przeczytaj i sprawdź.
Do czego podawać wino różowe?
Wbrew temu co sądzą niektórzy wino różowe nie jest przypisane do określonej pory dnia. System podawania zależy od potraw oraz okoliczności, jakie okraszają całe wydarzenie. Zatem wina różowe podajemy do:
Jak widać propozycje podania różowego wina jest wiele, jednak wszystko zależy również od okoliczności. Jeśli zapraszamy na kolację czy obiad osoby lubiące lekkie trunki niekoniecznie słodkie, lepiej zamiast wina różowego podać białe. Jeśli jednak spędzamy wieczór z miłośnikami lekkości i słodyczy – wino różowe będzie doskonałym dopełnieniem.
Podajemy je raczej z lekkimi potrawami takimi jak ryby, owoce morza, białe mięso czy warzywa. Wina różowe doskonale współgrają również z deserami. Podawać można je w kieliszkach z ozdobnymi kryształami lub specjalnymi szklaneczkami. Można wykorzystać je również podczas pikników wlewając je wówczas do specjalnych nietłukących się szklanek.
Jakie różowe wino warto kupić?
Jest wiele pozycji na półkach sklepowych z winami różowymi, jednak nie wszystkie warte są swojej ceny. Prawda jest taka, że wino różowe dobrej jakości możemy kupić już do 30 zł w markecie. Trzeba jedynie pamiętać o poniższych zasadach: