Nie masz pomysły na prezent dla mężczyzny? Podpowiadamy!
17 października, 2020
Pomysły na prezenty świąteczne dla miłośnika kawy
24 października, 2020

Najszybsze desery na każdą okazję

Zdarza się, że goście zaskoczą Cię niespodziewaną wizytą lub po prostu najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Przeszukałeś wszystkie kuchenne szafki i zakamarki i nie znalazłeś nic, czym mógłbyś zaspokoić swój apetyt? Dobrze jest mieć w zanadrzu kilka pomysłów na szybkie desery. Jednym z nich jest mocno czekoladowe brownie, które robi się ekspresowo.

Szybkie ciasto czekoladowe

Jeżeli masz w domu mąkę, mleko, czekoladę i jajka, to z udziałem kilku dodatków możesz stworzyć zachwycające ciasto czekoladowe brownie. Ten deser zna niemal każdy – jest prosty, elegancki, dobry na każdą okazję, a przy tym świetnie smakuje solo lub z dodatkami. Robi się go bardzo szybko. W zasadzie nawet bez użycia miksera, łącząc składniki suche z mokrymi i zapiekając w odpowiedniej temperaturze w piekarniku. Tak naprawdę, możesz wyzwolić swoje cukiernicze fantazje – brownie jest świetną bazą dla innych składników i w połączeniu z nimi smakuje jeszcze bardziej wyraziście.

Desery w słoiczkach

Modne, smaczne, a do tego prezentujące się niezwykle elegancko. Desery w słoiczkach podbiły serca Polaków. Ich zawartość możesz komponować na wiele sposobów, przekładając ze sobą różnokolorowe warstwy. Co wykorzystasz do ich zrobienia? To, co akurat masz pod ręką!

  • kruszonkę z granoli lub płatków kukurydzianych,
  • jogurt naturalny lub owocowy,
  • rozpuszczoną czekoladę lub pokruszona na kawałki,
  • polewę owocową lub czekoladową.

Po schłodzeniu w lodówce wszystkie składniki doskonale się ze sobą skleją, a smaki będą się ze sobą przenikać. Genialne w swej prostocie i wyjątkowym smaku.

Gofry

Do ich przyrządzenia potrzebujesz dobrej gofrownicy, ale inwestycja w nią na pewno się opłaci! Dzięki temu kuchennemu sprzętowi będziesz mógł przyrządzać rewelacyjne desery z dodatkiem bitej śmietany, kandyzowanych owoców, kolorowych posypek i słodkich polew. Gofry mogą być klasyczne – wykonane z mąki pszennej, jajek i mleka, ale też nieco bardziej awangardowe. Wystarczy dodatek przypraw (np. cynamonu) i kakao, aby zmieniły swój kolor i smak. Odważ się na eksperymenty!