Sushi to wyjątkowe danie kuchni japońskiej, które popularność zdobyło na całym świecie. Wielu ludzi uwielbia klasyczne nigiri, hoso maki i inne rodzaje tej potrawy – a rodzajów sushi jest naprawdę bardzo dużo! Jak zatem zrobić tę pyszną potrawę w swoim domu? Jakich produktów i naczyń będziesz do tego potrzebować? Gdzie możesz kupić naczynia, które przydadzą ci się do przyrządzania i jedzenia sushi?
1. Jak zrobić domowe sushi – czego będziesz potrzebować?
2. Sos sojowy, ugotowany ryż i i pieczony łosoś – jak przyrządzić pyszne sushi?
3. Jaki rodzaj sushi będzie najlepszy aby poznać nowe smaki w domu?
4. Jakich akcesoriów będziesz potrzebować do zrobienia sushi w domu?
5. Gdzie kupić zestawy naczyń nie tylko do sushi?
Czego będziesz potrzebować, aby w domu zrobić sushi takie samo, jakie można zamówić z dobrej, japońskiej restauracji? Tradycyjnie, oprócz dobrych produktów spożywczych takich, jak ryż czy glony nori, będziesz potrzebować jeszcze odpowiednich naczyń oraz akcesoriów. Owszem, można zawinąć rolkę sushi nie mając własnej maty bambusowej, trzeba jednak mieć świadomość że owa mata wszystko znacznie ułatwia. Do tego pałeczki, najlepiej takie, które nie są jednorazowe, aby chronić środowisko i móc je używać za każdym razem, gdy będą potrzebne.
Do sushi potrzebne są takie składniki, które sam uważasz za smaczne. Oczywiście będziesz potrzebował ryby – chyba, że zdecydujesz się na wersję wegetariańską, wtedy wystarczy ci wyłącznie ryż, jakieś warzywo oraz oczywiście płaty glonów nori oraz sos sojowy i ocet ryżowy, dzięki któremu ryż będzie się kleił i zyska wyjątkowy smak. Do sushi możesz wybrać różne warzywa – najczęściej jednak spotykany jest ogórek, rzodkiew Oshinko, szczypior, por, marchew czy tykwa bądź awokado.
Rodzajów sushi jest mnóstwo. Najpopularniejszym z nich jest nigiri, w którym kawałek ryby umiejscowiony jest na wierzchu bryłki zrobionej z ryżu. W nigiri często nie występuje płat nori, chociaż zdarzają się i takie rodzaje, w których całość jest owinięta wąskim paskiem tego wysuszonego glonu. Oprócz nigiri, popularnością w Polsce cieszą się również takie rodzaje, jak Hosomaki, które najczęściej mają tylko jeden składnik oraz ich bogatsza, kilkuskładnikowa wersja, Futomaki. Istnieje również Sashimi, w którym nie ma w ogóle ryżu.
Jeżeli chcesz mieć możliwość zrobienia sushi w domu i podania go w takiej samej formie, w jakiej podawane jest w restauracjach to będziesz potrzebować zestawu akcesoriów. Przede wszystkim będziesz musiał zdecydować się na półmiski, to właśnie na nich domowe sushi podajemy a także miseczki, które zapełnisz sosem sojowym. Przydadzą się również pałeczki oraz podstawki pod pałeczki. Dodatkowo warto zaopatrzyć się również matę bambusową, która ułatwi zawijanie rolek sushi.
Gdzie można znaleźć zestawy naczyń do sushi i nie tylko? Jeżeli zależy ci na pięknych naczyniach, to idealnym rozwiązaniem będzie Manufaktura Bolesławiecka, w której tworzone są przepiękne ceramiczne rzeczy, które cieszą się popularnością nie tylko w Polsce, ale również w kraju, z którego pochodzi sushi czyli w Japonii. Z pewnością znajdziesz tam także inne ciekawe naczynia do zapiekania czy półmiski prostokątne. Warto więc rozejrzeć się za czymś do domu.