Wina musujące już na stałe wpisały się do naszej kultury. Podajemy na je uroczystościach organizowanych w lokalach, restauracjach, a także na domówkach czy podczas imprez plenerowych. Miejsce na szampana i prosecco jest zawsze, ale warto znać podstawowe różnice między nimi.
Szampan jest produkowany we Francji, a dokładnie w regionie Szampania. Dostępny jest w dwóch wersjach – klasycznej białej oraz różowej. Jeżeli zależy nam na bardzo dobrej jakości trunku, serwowanym na wyjątkowe okazje warto poszukać produktu oznaczonego napisem millesime wraz z rocznikiem. Jednak zdecydowana większość nabywanych szampanów to wersje nierocznikowe, określane jako non vintage/NV – są zdecydowanie tańsze.
Producenci szampanów stosują przede wszystkim szczepy Chardonnay, Pinot Noir oraz Pinot Meunier – to doskonałe francuskie wina. Szampan jest znany z wyjątkowego smaku, to doskonałej jakości wino musujące, którego nie może zabraknąć na randce z ukochaną osobą, ale wyborny smak wiąże się również z wysoką ceną.
Włochy, a dokładnie region Veneto oraz Friuli to miejsca, gdzie odbywa się produkcja Prosecco cena jest nie wygórowana, dlatego to doskonała alternatywa dla szampana. Wino musujące jest dostępne jedynie w wersji białej. Najczęściej sięgamy po wersję Extra-dry, gdyż jest słodkie, owocowe i tak łatwo się go pije. Pasuje zarówno do białych mięs, jak owoców morza oraz dań wegetariańskich. Jeżeli zależy nam na zakupie wysokiej jakości Prosecco to warto spróbować wersji Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG.
Różnica jest nie tylko w cenie i kraju pochodzenia, ale również w smaku. Szampan jest ostry i bardzo wyrazisty. Bez większych problemów można odnaleźć w nim nutę migdałów, skórki pomarańczowej oraz cytrusów. Jednak eksperci wskazują również na delikatny posmak tostów czy maślanych biszkoptów. Te wszystkie aromaty i smaki mieszają się, tworząc niezwykłą ucztę dla kubków smakowych. Szampan ma też zdecydowanie większe bąbelki niż Prosecco, w którym bąbelki są małe, dlatego bardzo łatwo się go pije. Wyróżnia się niewielką kwasowością, a wśród dominujących smaków można wymienić jabłka, gruszki, melony i miód. Można o nim powiedzieć, że jest łatwe i przyjemne w spożywaniu. Idealne na letni wyjazd w towarzystwie znajomych.