Wybór odpowiedniej kawy na upominek, czy prezent może być nie lada wyzwaniem. W zależności od tego, czy nasz jubilat jest znawcą kawy, czy jedynie lubi od czasu do czasu napić się tego popularnego naparu możemy dobrać odpowiedni rodzaj kawy do jego gustu. Co więcej, przed zakupem warto też dowiedzieć się, czy obdarowywana przez nas osoba lubi świeżo mieloną kawę. Wtedy będziemy wybierać z bogatej oferty ziaren kawy. Dla osób, które po prostu lubią smak dobrej kawy możemy wybrać kawę rozpuszczalną jak i mieloną. Wybór jest ogromny i z tego powodu warto wcześniej poznać gusta obdarowywanej osoby i sposoby przygotowywania przez nią kawy, a także gdzie lubi ją wypić kawawbiurze.pl
Na całym świecie większość produkowanych ziaren, to ziarna Arabica, ponieważ mają one przyjemny i łagodny smak, który ma w sobie lekką słodycz oraz wyraźną kwasowość. Drugi gatunek, to Robusta, pochodzi z części świata, które mają trudniejsze warunki atmosferyczne, ponieważ w przeciwieństwie do ziaren Arabica odznacza się większą odpornością na pogodę i szkodniki. Robusta ma dwa razy więcej kofeiny w sobie, ale ma również większą gorycz w sobie. Producenci dla stworzenia unikalnych smaków najczęściej mieszają ze sobą oba gatunki, żeby wzbogacić walory smakowe swojej kawy. Ponadto ziarna kawy pochodzące z różnych krajów, czy nawet regionów mogą mieć inne aromaty i smaki. Porównując kawy Afrykańskie z tymi pochodzącymi z Ameryki Południowej, można znaleźć duże różnice w ich owocowości oraz w odczuwaniu takich nut smakowych jak orzechy czy kakao.
Podczas wybierania całych ziaren kawy, lub tych zmielonych możemy również sugerować się ich stopniem ich wypalenia. Ten parametr ma wpływ na smak naszej kawy i różny stopień palenia będzie pasować do różnych metod parzenia naszego naparu. Dużą swobodę wyboru ziaren kawy daje French Press, który świetnie będzie współgrał ze średnim i ciemnym stopniem wypalenia kawy, dzięki czemu mamy szeroki wybór i możemy skupić się na innych parametrach, takich jak kwasowość, czy zawartość kofeiny. Dla ekspresu przelewowego można decydować się na ziarna jasne i te o średnim stopniu palenia, dzięki czemu możemy przygotować sobie zarówno czarne jak i bardzo dobre mleczne kawy. Dla ekspresów kolbowych możemy brać ciemne i średnie stopnie palenia i można w prezencie zawrzeć zarówno kawy zawierające jeden gatunek ziaren jak i te mieszane. Dla właścicieli ekspresów automatycznych można zaproponować mieszanki ciemno palonych kaw, dzięki czemu smak będzie zawsze wyrazisty i bogaty w aromaty niezależnie od klasy ekspresu. Jeśli wiemy, że nasz jubilat korzysta z mokki do parzenia kawy, czy z aeropressu, to mamy bardzo szeroki wybór i wtedy możemy spokojnie kierować się pochodzeniem kawy i poziomem jej kwasowości niezależnie od stopnia palenia kawy.