Zdarza się, że goście zaskoczą Cię niespodziewaną wizytą lub po prostu najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Przeszukałeś wszystkie kuchenne szafki i zakamarki i nie znalazłeś nic, czym mógłbyś zaspokoić swój apetyt? Dobrze jest mieć w zanadrzu kilka pomysłów na szybkie desery. Jednym z nich jest mocno czekoladowe brownie, które robi się ekspresowo.
Jeżeli masz w domu mąkę, mleko, czekoladę i jajka, to z udziałem kilku dodatków możesz stworzyć zachwycające ciasto czekoladowe brownie. Ten deser zna niemal każdy – jest prosty, elegancki, dobry na każdą okazję, a przy tym świetnie smakuje solo lub z dodatkami. Robi się go bardzo szybko. W zasadzie nawet bez użycia miksera, łącząc składniki suche z mokrymi i zapiekając w odpowiedniej temperaturze w piekarniku. Tak naprawdę, możesz wyzwolić swoje cukiernicze fantazje – brownie jest świetną bazą dla innych składników i w połączeniu z nimi smakuje jeszcze bardziej wyraziście.
Modne, smaczne, a do tego prezentujące się niezwykle elegancko. Desery w słoiczkach podbiły serca Polaków. Ich zawartość możesz komponować na wiele sposobów, przekładając ze sobą różnokolorowe warstwy. Co wykorzystasz do ich zrobienia? To, co akurat masz pod ręką!
Po schłodzeniu w lodówce wszystkie składniki doskonale się ze sobą skleją, a smaki będą się ze sobą przenikać. Genialne w swej prostocie i wyjątkowym smaku.
Do ich przyrządzenia potrzebujesz dobrej gofrownicy, ale inwestycja w nią na pewno się opłaci! Dzięki temu kuchennemu sprzętowi będziesz mógł przyrządzać rewelacyjne desery z dodatkiem bitej śmietany, kandyzowanych owoców, kolorowych posypek i słodkich polew. Gofry mogą być klasyczne – wykonane z mąki pszennej, jajek i mleka, ale też nieco bardziej awangardowe. Wystarczy dodatek przypraw (np. cynamonu) i kakao, aby zmieniły swój kolor i smak. Odważ się na eksperymenty!